Taidetyö Suomessa?

Olen aina halunnut työskennellä taiteen parissa ja vihdoin minusta tuntuu, että minulla on tähän konkreettinen mahdollisuus. Taide on minulle kaikki kaikessa ja juuri siksi haluan tehdä töitä sen parissa. Turussa minä inspiroidun paljon eri asioista kuten luonnosta, kulttuurista, ihmisistä ja muutenkin suomalaisesta taiteesta ja arjesta. Bloggaaminen tuo minulle mahdollisuuden jakaa ajatukseni myös teidän, lukijoideni kanssa. Jaan postauksissani otteita arjestani ja opiskeluistani, mutta nyt on aika selvittää, mitä Suomen taideala pitää sisällään.

Turku työkohteena

Turussa on paljon nähtävää, ja täällä on paljon hienoja rakennuksia ja arkkitehtuuria, josta pidän. Turku on myös varsin iso kaupunki, jolla on pienen kaupungin sielu. Turussa on suuri taideyhteisö, jossa kaikki taiteenlajit ovat kattavasti edustettuina. Kaupunki on täynnä pieniä gallerioita ja tapahtumia, joten taiteen ympäröivänä on koko ajan! Koska Turku tuntuu niin pieneltä paikalta, on taiteilijoita helppo lähestyä. Näin myös oman uran luominen tuntuu mahdolliselta, kun taiteen parissa työskenteleviin ihmisiin on helppo tutustua.

Taidealan koulutus on vain osa ammattia

Suomessa on paljon erilaisia mahdollisuuksia opiskella taidealaa, ja esimerkiksi Turussa on useita vaihtoehtoja; tarjolla on sekä koulutusta niille, jotka mielivät taiteilijoiksi, mutta myös meille, jotka rakastavat taidetta ja haluavat tulevaisuudessa työskennellä sen parissa. Uskon kuitenkin, että koulutus ei ole kaikki kaikessa, vaan työhön vaaditaan omistautumista ja intohimoa. Opiskelu toki auttaa kartoittamaan erilaisia työmahdollisuuksia, mutta myös ihmisiin tutustuminen ja yhteisön luominen auttaa työpaikan saannissa. Bloggaaminen on auttanut minua verkostoitumaan ja toivon saman jatkuvan tulevaisuudessa.

Oikeanlainen koulutus on tärkeää, mutta nykyään sitäkin tärkeämpää on työkokemus ja sosiaalisten suhteiden luominen. Erilaisten ihmisten tapaaminen on yksi syy, miksi haluan työskennellä taiteen parissa, sillä ihmiset inspiroivat minua suuresti! On ihana nähdä ja kuulla, mistä muut ovat kiinnostuneet, ja sitä kautta saan myös itse uusia ideoita. Taiteen parissa voi työskennellä ympäri Suomen, mutta sydämeni on Turussa. Haluan työskennellä juuri täällä, koska taiteen skaala on niin laaja, ja missään muualla ei ole samanlaista tunnelmaa.

Taiteen mekka Helsinki?

Halutessa Turusta on helppo lähteä retkelle Helsinkiin tutkiman uusia taidetuulia. Vaikka Turku on iso kaupunki Suomen mittakaavalla, on totta, että Helsingistä löytyy kaikkea enemmän. Pääkaupunkiseudulla on myös enemmän taidealan työpaikkoja. Turusta käsin on onneksi helppo käydä Helsingissä töissä tai muuten vain. Monet luulevat, että valmistumisen jälkeen täytyy muuttaa Helsinkiin, jos aikoo menestyä taidealalla, mutta se ei missään nimessä ole totta. Turussa voi työskennellä kuvataiteiden opettajana kouluissa ja opistoissa, tai mikseipä perustaa omaa galleriaa!

Sosiaalinen media taiteen voimavarana

Sosiaalisen median ja bloggaamisen kautta on mahdollista löytää oma yhteisönsä mistä tahansa käsin. Ihmiset blogiyhteisöissä tukevat ja kannustavat toisiaan. Sosiaalisen median avulla taideihmisten on helppo tuoda oma taiteensa muiden nähtäville ilman välikäsiä tai itsensä markkinoimista. Taidealan työpaikkoja etsivät taas voivat myydä itseään mahdollisille työnantajille ja luoda kontakteja sosiaalisen median kautta. Some on tärkeä osa useimpia työpaikkoja, joten on hyvä tuntea, miten se toimii. Bloggaaminen on julkista, ja se saattaa luoda monia työmahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Viikonloppureissu Helsinkiin