Turku, minun kulttuurikaupunkini!

Olen ollut ihan pienestä asti kiinnostunut kaikesta kulttuurista: kuvataiteesta, musiikista, kirjoista ja muodista. Ja ruokakulttuuristakin, jos se vain lasketaan kulttuuriksi! Yksi Turussa asumisen parhaita puolia on se, että täällä on tarjolla paljon erilaista kulttuuria, ja melkeinpä kaikki on vielä kätevästi kävelymatkan päässä. Yksi suosikkipaikoistani koko kaupungissa on Turun taidemuseo. Muistan, kun kävin siellä ensimmäisen kerran vuosia sitten – jo pelkkä mäelle rakennettu upea linnamainen rakennus teki minuun vaikutuksen! Museo on rakennettu 1900-luvun alussa.

WAM:iin menen rauhoittumaan

Toinen suosikkimuseoni Turussa on WAM eli Wäinö Aaltosen museo. Wäinö Aaltonen oli kuvataiteilija, jonka tekemiä veistoksia löytyy myös pitkin kaupunkia. Esimerkiksi yksi Turun tunnetuimmista patsaista, Paavo Nurmen patsas Aurajokirannassa, on Aaltosen käsialaa. Itse museo saattaa näyttää ulospäin vähän tylsältä laatikolta, mutta sisällä on aina jotenkin rauhoittava ja arvokas tunnelma. Näyttelyiden katsomiseen on helpompi keskittyä, kun ympärillä on avaraa ja valoisaa. Minulle on tullut tavaksi ostaa kaikkein vaikuttavimmista WAM:in näyttelyistä museokaupasta postikortti tai pari, joista teen kotona kollaasia seinälle.

Klassikoita ja uusia ajatuksia teattereissa

Hypätään museosta teatteriin – Turun kaupunginteatteri nimittäin on ihan siinä Wäinö Aaltosen museon vieressä. Oikeastaan suosin enemmän vähän pienempiä teattereita, mutta ainakin kerran vuodessa on päästävä katsomaan jotain kaupunginteatteriin – katselemaan ison lavan produktioita ja törsäämään väliajalla leivokseen! Tykkään siitä, miten kaupunginteatterissa nostetaan lavalle sekä vanhoja klassikoita että tuoreita, Turkua käsitteleviä näytelmiä. Vieläkin harmittaa, että en päässyt jotain vuosia sitten katsomaan Anna Kareninaa, jota kaikki kehuivat kovasti! Näytökset taisivat olla aika pitkälti loppuunmyytyjä.

Pienemmistä teattereista suosikkini on Tehdas Teatteri. Tykkään siitä jo pelkän miljöönkin takia; teatteri sijaitsee Manillan vanhassa tehdaskiinteistössä, jossa toimii monia muitakin kulttuurialan tekijöitä, kuten kuvataitelijoita ja valokuvaajia. Pidän hirveästi siitä, kun vanhoja tehdasrakennuksia tai -alueita muutetaan paikoiksi, jotka kokoavat luovat tekijät yhteen. Tuntuu, että niissä käydessä omakin luovuus lähtee kukkimaan. Mutta toki Tehdas Teatteri on suosikkini myös muista syistä. Teatterin ohjelmisto on mielestäni yllättävä, raikas ja monipuolinen – kuin olisin oppinut paljon uutta näyttämötaiteesta Tehdas Teatterin ansiosta.

Ja iltaisin sitten vähän muunlaista kulttuuria!

Mutta harrastan kyllä muutakin kulttuuria kuin korkeakulttuuria! Itse asiassa kaikkein eniten taidan käydä keikoilla katsomassa erilaisia bändejä. Olen musiikin suhteen melko kaikkiruokainen, joten useammat kaupungin keikkapaikat ovat tuttuja: Dynamo, Gong, Logomo ja Monk. Vinkatkaa ihmeessä, jos tiedätte Turusta uusia keikkapaikkoja! Ennen keikkaa keräämme usein kavereiden kanssa pienen potin ja pelaamme kolikkopelejä. Jos voittoja tulee, niin ostamme keikalla vähän kalliimmat drinkit. Kannattaa kokeilla, sinäkin voit voittaa kolikkopeleissä, ja sen jälkeen voit hyvällä omatunnolla vähän hemmotella itseäsi hyvällä juomalla tai ruoalla.

Taidan kirjoittaa Turun kulttuuritarjonnasta joskus lisää, sillä en saa mahdutettua kaikkea kiinnostavaa yhteen tekstiin. Mutta lopuksi on pakko mainita vielä kaksi suosikkiani, jotka tosin ovat hyvin erilaisia keskenään: Valokuvakeskus Peri ja Luostarinmäen käsityöläismuseo. Peri on galleria, jossa on valokuvanäyttelyitä ja se sijaitsee yllä mainitun WAM:in yhteydessä. Pidän Perissä varsinkin kotimaisten valokuvaajien näyttelyistä. Käsityöläismuseo taas on ulkoilmamuseo, joka koostuu parisataa vuotta vanhoista puutaloista, joihin on sisustettu vanhanaikaisia asuntoja ja verstaita. Tunnustus: kun käyn käsityöläismuseossa, kuvittelen aina itseni asumaan johonkin asunnoista.

Kuinka voittaa kolikkopeleissä?

Kauniisti suunniteltuja kolikkopelejä